Kredi Notu Görünümü “Durağan”a Revize Edildi
Scope tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin kredi notu görünümü “pozitif”ten “durağan”a revize edildi. Bu revizyonun sebepleri arasında etkili para politikası duruşu, daraltıcı mali politika beklentileri ve sürdürülebilir bir dezenflasyon sürecini destekleyen ılımlı ekonomik yavaşlama yer alıyor.
Scope, geliştirilmiş makroekonomik politika yapımının belirlenmesi, mevcut politika duruşunu koruma taahhüdü ve para, mali ve gelir politikaları arasındaki koordinasyonun iyileştirilmesi sayesinde enflasyonun azalmaya devam etme olasılığının arttığını belirtiyor. Ayrıca, özel tüketimdeki yavaşlama ve yatırım ile net ihracata doğru dengelenme de daha güçlü makroekonomik istikrar beklentilerini artırıyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ENFLASYON DÜŞÜŞÜ
Ayrıca açıklamada, daha sağlam ekonomik ve finansal yönetimin uluslararası rezervlerin yenilenmesini sağladığı, ödemeler dengesi üzerindeki baskıyı hafiflettiği ve finansal istikrar risklerini azalttığı ifade ediliyor. Bunun yanı sıra, orta düzeydeki ekonomik yavaşlamanın cari açığın ve dış finansman ihtiyacının daralmasıyla desteklendiği belirtiliyor.
Scope, Türkiye’de asgari ücrette daha fazla ayarlama yapılmasının muhtemel olduğunu, ancak yetkililerin ılımlı gelir politikalarına kararlı olduklarının görüldüğüne işaret ediyor.
KATEGORİYE GÖRE DÜŞÜK
Scope’un tahminlerine göre, Türkiye’de merkezi hükümet açığının 2024’te GSYH’nın %5,1’inden 2025’te %3,5’e düşmesi bekleniyor. Ancak kurum, Türkiye’nin büyüme oranının 2024 ve 2025’te %3,0 olacağını öngörüyor.
SENARYOLAR HAZIRLANDI
Alman derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin kredi notuyla ilgili aşağı ve yukarı yönlü senaryoları da hazırladı. Yukarı yönlü senaryolarda merkez bankasının güvenilirliğinin artması, daha güçlü mali görünüm ve uluslararası rezervlerin yükselişi gibi faktörler öne çıkıyor. Aşağı yönlü senaryolarda ise ekonomik yavaşlama, uluslararası rezervlerde azalma ve siyasi belirsizlikler ön plana çıkıyor.
KREDİ NOTU ARTIŞLARI
2024 yılında Fitch, Moody’s, S&P Global Ratings ve Capital Intelligence Ratings (CI) gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye’nin kredi notunu yükseltmişlerdir. Ancak Türkiye halen “yatırım yapılabilir” bir kredi notuna sahip değildir.